Hogyan kezdjem a Matézást? (Gyakran Ismételt Kérdések)

Matézási Alapismeretek - 5. rész - Víz

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2020.04.19 23:08

Matézási Alapismeretek - 5. rész - Víz

Hiába van neked a legjobb Tököd, hiába van neked a legjobb szűrővel rendelkező 24 karátos arany Bombillád, hiába van neked a legjobb maté levelekből speciálisan válogatott yerbád, ha a vízre nem figyelsz oda.

Ahogy az argentin mondás tartja: „El agua hirviendo va a arruinarte el mate.”
Azaz „A felforralt víz megöli a Matéd.”.

Ez a bölcs mondás segítette régen a kezdő matézókat, mivel ma már minden Materos (Maté rajongó) tudja, hogy a yerbát felöntő víz hőmérsékletének 70 és 80°C között kell lennie.
Ez a vízhőmérséklet biztosítja azt, hogy a yerba maté levél átadja a legfontosabb testre és elmére ható pozitív tulajdonságait.

Spirituálisan, úgy foggalmazhatjuk meg, hogy a víz a közvetítő, vagyis a médium ami előteremti azt, hogy a növény és a matézó a legbensőségesebben találkozzon.

A nap első matéja előtt a tökbe szórt leveleket egy kevés vízzel elő kell áztatni (amit egyébként a már leőrölt legdrágább specialty kávéknál is szoktak, ott úgy hívják: „blooming”).

Ezt a korábbi „Maté Készítés” videóban demonstráltam. (Ha lemaradtál róla: http://tiny.cc/mate-manus-keszites)

A matéhoz használt víz minőségéről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a víz minősége kulcsfontosságú, de hallottam már paraguayi nagypapától, aki szerint Yerba Maté Levél Önagysága fertőtleni a szennyezett vizet. WOW!

Én az elején csak szűrt vizet használtam, de ma már csak csapvízzel készítem a Matém. A minőség nem romlott. Éljen a III. kerületi csapvíz!