Rólam

Hola a todos! Sziasztok, holasztok!

Humayer Dávid vagyok, viszonylag röviden elmesélem ki vagyok és hogyan ismerkedtem meg a Matéval, a világ legjobb italával. :)

A történet talán ott kezdődik, hogy Barcelona szurkoló vagyok Ronaldinho óta. Aztán röviddel utána tűnt fel a porondon a bolha (La Pulga), azaz a 17 éves pici Lionel Messi, aki berobbant, majd jött az uruguayi Suaréz, aki a legjobb barátja lett Katalóniában. A két Matero rengetegszer matézott együtt, ami a közösségi média miatt láthatóvá vált. Nagyon kíváncsivá tett, hogy mi ez a különleges ital, de csak a nevét tudtam, meg azt, hogy egy "legális dopping". Szóltam az akkori barátnőmnek Orsinak, hogy ezt a Matét szeretném karácsonyra. Így is lett, 2019. december 25-én a beavatás után megkóstoltam életem első hagyományos matéját. Egy natúr argentin volt, és túlságosan meleg vízzel töltöttem fel (több mint 80°C). Emiatt nagyon keserű és nagyon erős lett. Nagyon nem ízlett. Azt gondoltam: "Hogy fogom én az egész fél kg-os zacskót meginni?"

Aztán éreztem, hogy valami változik a testemben, ahogy az ereimbe került a yerba. Nem tudtam mi ez pontosan, csak azt, hogy ez nem olyan mint amikor galagonya teát iszom. :)) Szóval a következő hónapokban elkezdtem utánajárni úgy igazán, hogy mi is ez a yerba mate. A kutatómunka alatt próbáltam magamnak megszerethetővé tenni az italt. Próbálkoztam ízesíteni mézzel, agavé sziruppal, citrommal, de semelyik sem volt igazán jó, mígnem ráakadtam a Taragüi Citricosra, ami életem első yerbája lett, amit megszerettem. Ez a gondolat fogott el elsőre: "Ez a yerba mate akár finom is lehet?!".

A foci sokkal jobban ment tőle, de még szkeptikus voltam, hogy ez a maté hatása-e vagy csak placebo. A lényeg, hogy a meccs előtti rituálé a matéval nagyon jól esett és rájöttem, hogy ha csak beképzelem ezt a hatást, akkor is király, mert ezt a rituálét nem szeretném abbahagyni. Közben az agyam kezdett hozzászokni a Mate tipikus és különleges ízéhez, és elkezdtem egyre jobban eltalálni a 70-80°C-ot, szebb hegyeket építeni, ügyesebben a bombillat alákanalazni stb... Röviddel ezután már tudtam: szeretnék a Matéval foglalkozni legalább 10 évig. Szeretnék róla olvasni, tapasztalni, szeretném a történelmét, a kultúráját, az ízeit, a feldolgozását, szereték róla tudni mindent!

Elkezdtem mindenhova matéval járni, focibajnokságra, munkába (akkoriban a Kóstolom Borbárban dolgoztam Sommelierként) és mindenkinek meséltem a matéról. Mikor elkezdtek kérni, hogy szerezzek be nekik is egyet, akkor döntöttem el, hogy: "na jó, akkor miközben írok a matéról, árulni is fogom..." Ezt a gondolatot erősítette meg bennem az, hogy ha nem adom el az árut, akkor majd megiszom én, tehát nincs nagy kockázat. :)

Így indult el a Mate Manus Facebook oldala, ami korábban "Humi kávés történetei" néven futott, mert a Mate előtt nagy kávé rajongó voltam egy évig, ami utólag visszanézve egy átkötés volt a bor és a mate között.

Az epidémia alatt munkát kerestem, (az állásinterjúkra matéval jártam) és közben matés tartalmakat gyártottam. Aztán az Ökumenikus Segélyszervezetnél kezdtem el dolgozni, és ez idő alatt futott fel a Mate Manus (2021-2024). Az évek során interjúk és videók készültek a matéról és rólam. Kiépült egy be-, és kiszállítói hálózat, elkezdtem spanyolul tanulni, argentin bulikat szerveztem. Megismerkedtem az argentin nagykövettel és tagja lettem a Magyarországon élő legjobban focizó argentínok csapatának :D. Időközben megismertem egy argentin lányt is, Carot aki a vásárlómból lett a noviám. 2023. november végén, a Mate hivatalos világnapján, az Argentin Nagykövetség átadta nekem az "Amigo de Argentina" ("Argentina barátja") díjat, amit a Marca Pais (az Argentin Turisztikai Ügynökség) ad azoknak az embereknek, akik annak ellenére tesznek az argentin kultúráért, hogy nincsenek argentin gyökereik. Én lettem a 17. ember, aki ezt a díjat megkapta. Nagyon büszke vagyok erre a díjra, az egész családot elhívtam az átadó ünnepségre.

Hálás vagyok Istennek, amiért a matén keresztül ezeket az élményeket és kapcsolatokat megadta nekem!

Interjúk:

BBC - GoodFood: BBC GoodFood - Facebook

Blikk: Blikk - Facebook

Futballtangó: https://futballtango.blog.hu/az_argentin_varazsital_magyar_terjesztoje_interju_a_mate_manussal

Index: https://index.hu/sport/2021/01/31/ugrai-roland-messi-ronaldo-yerba-mate-nagykovet/

Eurobarca: https://www.eurobarca.hu/hirek/exkluziv-interju/20230714-exkluziv-interju-a-mate-manussal-messi-es-egy-egyszeru-nyomornegyedben-elo-csavo-is-ugyanazt-a-matet-issza/

Podcastek és vlogok a matéról és velem:

R Pod Podcast: R Pod Podcast - Youtube

Podcasztal: Podcasztal - Spotify

Félidő: Félidő - Youtube

Az első bejegyzés a matéról: