Hogyan kezdjem a Matézást? (Gyakran Ismételt Kérdések)

Matézási Alapismeretek - 1. rész - A Tök

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2020.04.06 15:35

Matézási Alapismeretek - 1. rész - A Tök

Mivel Magyarországon a Matézás egy nagyon ismeretlen fogalom. Ezért fokozatosan bevezetlek titeket az eszközök megismerésébe. Néhol biztosan én is újat fogok tanulni.

Kezdjük a Tök kérdésével. A Tök nagyon fontos. A Tök a Lopótököt jelenti (spanyolul: calabash), ami a tradicionális tartója a Yerba Maténak (ami magát a növény jelenti).

A Lopótök mivel egy természetes anyag számos következménnyel jár. Akik elindulnak a Matézás útján, egyből szembesülnek, hogy az első lépés a Tök beavatása, ami egyből 1 napot vesz igénybe (erről majd később részletesen, mondjuk egy videó formájában).
Sokak szerint, ez el fog idegeníteni néhány embert. Ez nem baj szerintem... sőt... Annyi mindent megkapunk egyből...annyi minden lett instant... nagyon sokan elkényelmesedtünk, mert nyugati világunkban mindenre kifejlesztettek valamit amivel a látens igényeinek kielégítették... Legyen a Maté Tök olyan, amire várni kell egy napot, hogy elkezd használni... Nem fogom beavatni helyetted, mert az már nem úgy lesz a tiéd... ezt gondolom.

De örökké sem tart egy Maté Tök.. használattól függően 2-5 évet bír. Vigyázni kell rá. Például az esti kiöblítés után, állítva szárítani, különben bepenészedhet. Ha tisztességgel beavattad, figyelsz a tisztítására, nem raksz bele forrásban lévő vizet, akkor viszont meghálálja és olyan Maté-élményeket fog nyújtani, hogy csak na..