Mate Blog

Yerba Mate Alapú Üdítők és Energiaitalok Tesztje 10-es skálán

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2021.05.15 09:01

Yerba Mate Alapú Üdítőitalok és Energiaitalok Tesztje (Legjobb Mate Alapú Ital Teszt)

Első alkalommal (és utoljára?) került megrendezésre az egész világon még sosem látott verseny az I. Yerba Mate alapú üdítőitalok/energiaitalok tesztje, csatája, versenye, összemérése, ütközete.

Szabályok

A feltétel az volt, hogy az adott italban legyen Yerba Mate, mindegy hány %-ban.
8-an vettek részt a kóstoláson, én is pontoztam, de az én eredményeim nem számítottak bele.
10-es skálán kellett értékelni a Mate alapú italokat. Az átlagpontszám úgy alakult ki, hogy a 8 szavazó értékeléséből a legmagasabb és legalacsonyabb értéket nem számítottuk (mint, ahogy általában a pontozásos sportágaknál).
Az italokat, mindenki vakon kapta magáz, tehát jó eséllyel nem tudta, mit fog inni.
Nézzük a versenyzőket helyezésük szerint növekvő sorrendben:
Utolsó helyezett lett, számomra nagy meglepetésre, Magyarország és Berlin legelterjedtebb Yerba Mate alapú itala. Fesztiválokon, bárokban, éttermekben és számos üzletben (pl.: Manna ABC) rendre fellelhető a berlini techno rajongók egyik szerelme, a Club Mate. Nálam nem szerepelt ilyen rosszul, de a közönség szavazatai alapján tökutolsó lett.

Club Mate (club-mate.hu)

Pontszám: 4,58 pont
Helyezés: 8.
Yerba Mate tartalom: 400 mg/100 ml (Mate kivonat)
Cukortartalom: 5 g/100 ml
Koffeintartalom: 20 mg/100 ml
————————
Egy híresebb márka energiaitala lett az utolsó előtti. Neki volt a legkevesebb köze a Matehoz. Valószínűleg marketing szempontból rakták bele azt a 4 tizezreléket, hogy ráírhassák a doboz elejére, hogy MATE is van benne (sok minden más mellett)... Szerintem kicsit szomorú, de ez van. A Watt az magyar cég, nem? Kíváncsi lennék ennek az italnak a történetérő. Minden beleraktak.

Watt Energy – Fehéreper (Guarana, Zöld tea, Damiana, Schizandra, Mate)

Pontszám: 5,5 pont
Helyezés: 7
Yerba Mate tartalom: 0,0004% (mate kivonat), ez nem tudom mennyi mg /100 ml-be átszámítva
Cukortartalom: 10,8 g/100 ml
Koffeintartalom: 15 mg/100 ml
————————
Amerikából importált az USA-ban szuperhíres Guayaki áfonyás verziója. Szénsavmentessége sokakat meglepett. Olyasmi volt, mint egy szénsavmentes szörp. Magas koffeintartalma van. Megosztó volt a szavazatok alapján.

Guayakí Yerba Mate – Bluephoria (áfonyás Guayaki)

Pontszám: 6,41 pont
Helyezés: 6
Yerba Mate tartalom: Nincs megadva (Mate kivonat)
Cukortartalom: 5,8 g/100 ml
Koffeintartalom: 33 mg/100 ml
————————
Lengyelországból szereztem. Enyhe szénsav, enyhén még a Yerba Matet is érezni, viszonylagos természetessége, nem túlságos édessége korrekt pontszámokat eredményezett neki. Talán itt volt a legjobban érezhető a Yerba Mate íz. A doboz hátulján rajta van, hogy brazíl Yerba Mateból azaz Chimarraoból készítették a Mate kivonatot.

Vitamizu – Yerba Mate Chimarrao

Pontszám: 6,9 pont
Helyezés: 5
Yerba Mate tartalom: 600 mg/100 ml (Mate kivonat)
Cukortartalom: 5,6 g/100 ml
Koffeintartalom: 20 mg/100 ml
————————
Egy budapesti specialty kávézóból szereztem. Limonádé Yerba Mateval. Ez állt a hipszter, letisztult címkéjén. Érezhető volt a Mate íz. Szénsavmentes volt és finom. Egyébként a gyártó lengyel.

On Lemon - Yerbata (Lemonade with Yerba Mate)

Pontszám: 7 pont
Helyezés: 4
Yerba Mate tartalom: nincs megadva (Mate kivonat)
Cukortartalom: 5,2 g/100 ml
Koffeintartalom: 24 mg/100 ml
————————
A dobogó legalsó fokára az energiaitalok királya a Redbull került fel, méghozzá a limitált kiadású Organics sorozat Mate verziójával. Elég populárisra sikeredett. Kicsit talán túl édesnek érezték néhányan, de szép pontokat kapott. A szénsavassága olyan volt, mint egy Red Bullnak. A 0,33% mate kivonat nem tudom mennyi mg-nak felel meg, aki tudja, hogy lehetne ezt átszámolni mg/ 100 ml-be az írja le. Érdekesség, amit csak a hátcímkéről tudtunk meg, hogy ez az ital a koffeintartalmát a Mate mellett Kávébabokból (!!!) kapja. Egyébként viszonylagosan alacsony volt a koffeintartalma.

Red Bull Organics – Viva Mate – Smoky & Natural

Pontszám: 7,41 pont
Helyezés: 3
Yerba Mate tartalom: 0,33% (Mate kivonat) ez nem tudom mennyi mg /100 ml-be átszámítva
Cukortartalom: 6,8 g/100 ml
Koffeintartalom: 14 mg/100 ml
————————
Az ezüstérmes a másik USA-ból átcsempészett Guayaki lett, aki színtén szénsavmentes, de a mentássága nem tette szirupossá, viszont könnyen fogyaszthatóvá. Ez a Guayaki a kóstoláskor előbb volt a sorban, mint az áfonyás, tehát igazából ennél az italnál volt nagyobb meglepetés, hogy a sorban lehetnek szénsavmentes italok is. Kicsit kesernyés volt, kicsit savanyú, kicsit édes és nagyon jó a közönség szerint!

Guayaki - Englighten Mint (mentás Guayaki)

Pontszám: 7,5 pont
Helyezés: 2
Yerba Mate tartalom: Nincs megadva (Mate kivonat)
Cukortartalom: 5,8 g/100 ml
Koffeintartalom: 33 mg/100 ml
————————
Az első helyezett, ami nem csak a közönségnél, de nálam is a legjobb lett, egy Lengyelországból szerzett ital. Mate és Fekete tea kivonatot tartalmazó, narancsos ízesítésű elég szénsavas üdítő az ún.: ChaiMate fantázianevet viseli. A közönség nagyon szerette itt a szénsavat, ami csökkentette egy picit az édesség érzetet. Érdekes, hogy a 2. helyezett pedig szénsavmentes volt, tehát nem a bubik számítanak, hanem, hogy a buborékokkal, hogyan lehet az édességet csökkenteni, vagy a szénsavmentességgel növelni. Viszonylag magas koffeintartalommal rendelkezik. A narancs ízt a természetes ízesítésnek köszönheti. Én nem vagyok hatalmas narancsos, de megérdemelten nyert!

ChaiMate (ChaiKola & ChaiMate) (Orange)

Pontszám: 7,75 pont
Helyezés: 1
Yerba Mate tartalom: nincs megadva (Mate kivonat)
Cukortartalom: 7 g/100 ml
Koffeintartalom: 30 mg/100 ml
Köszönöm a közönségnek a részvételt és a lelkiismeretes pontozást!