Hogyan kezdjem a Matézást? (Gyakran Ismételt Kérdések)

Matézási Alapismeretek 13. rész - Szüret

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2021.04.04 21:42

Matézási Alapismeretek 13. rész - Szüret

A Yerba Mate történetének legsötétebb részéről lesz most pár szó.

Nézzük először a napos oldalt.

A Yerba Mate fának vagyis a Paraguayi Magyalnak 4-6 év kell, mire szüretelhetőek lesznek a levelei. Vannak őshonos mate fák, meg ültetett mate fák. Az őshonosokat bármikor lehet szüretelni, de 3-4 évet kell várni, mire újra lehet szüretelni. Az ültetett fákra 2 évet kell várni, hogy újra szüretelni lehessen.
A szüret arra is hatással van, hogy milyen erősségű lesz a mate. A februári, márciusi vágású Yerbáknak erősebb lesz a hatása, mint a szeptemberieknek.
A szüretnél arra is figyelnek, hogy ne érjen a földre a levágott levél.

És most a sötét oldal.

„Tarefero”-nak hívják a dolgozókat, szüretelőket, akiket tapasztalt családok tanítják be a szüret technikájáról. A Tareferok általában nagyon rossz körülmények között, sokszor sátrakban matracokon élnek a szüret időszaka alatt, bár erre vannak szabályozások, de sokszor nem tartják be. Elektromosság ritkán, telefon elvétve áll rendelkezésre. Esetenként rendes ivóvíz sincs és a főzést is mindenkinek magának kell megoldania. Egy Tareferonak egy éven körülbelül 6 hónap telik ilyen körülmények között. A fekete-munka is jellemző. Sajnos a gyerekmunka is egy súlyos probléma a térségben, aminek megszüntetéséért a gyermekvédő szervezetek sokat küzdenek. Körülbelül 20.000 család érintett a mate szüretben. Ebből 9000 család regisztrált Tarefero. A nem regisztráltak, akik kevesebb pénzt és rosszabb körülményt kapnak gyakran Guaranik, azaz Guarani Indiánok. A főnökeik azt mondják nekik, hogy elvesztik az „Egyetemes Gyermekkezdeményt” (Universal Child Allowance), amit 2009-ben vezettek be Argentínába azoknak a családoknak, akiknek van 18 éven aluli gyermekük és szegénységben élnek. Igazából több szociális juttatástól esnek el ha nincsenek bejelentve, mint ha igen.
A Covid miatt sokan nem hagyhatták el a házukat és amiatt nem tudtak dolgozni.
1 Tarefero egy nap kb. 1125 argentin pesot, ami 3800 Ft-ot jelent.