Hogyan kezdjem a Matézást? (Gyakran Ismételt Kérdések)

Matézási Alapismeretek 12. rész - Nyílt lángolás - "Sapecado"

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2020.10.09 14:16

Matézási Alapismeretek 12. rész - Nyílt lángolás - "Sapecado" 
Kicsit szakmázzunk. Van egy nagyon nagy különbség az "igazi tea azaz latinul Camilla Sinensis" és a Yerba Mate között. Feldolgozásukat tekintve az egyik ilyen, hogy az igazi teát "Fermentálják", azaz hagyják Erjedni (ilyen pl. a Fekete Tea). Ezt a folyamatot nevezik Oxidációnak is.
A Yerba Matét pedig a Matéfa levél szürete után nyílt láng segítségével megszüntetik az oxidációját, hogy ne induljon el a Fermentálás azaz az Erjedés. Ezt nevezik a latin-amerikaiak "Sapecado"-nak.
A Yerba Matek 99,9%-át így dolgozzák fel. Az, hogy a Maté íze mennyire lesz füstös vagy nem füstös, az nem a Sapecadotól függ, hanem a füstöléstől, amiről majd később fogok írni.