Mate Blog

Index.hu címlapon a Mate Manus

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2021.02.05 08:46

Index.hu címlapon a Yerba Mate és a Humayer Dávid azaz a Mate Manus

https://index.hu/sport/2021/01/31/ugrai-roland-messi-ronaldo-yerba-mate-nagykovet/

La bebida de los dioses – az istenek itala. Így hívják a guaraní indiánok a matét, ezt az első ízlelésre ihatatlan, másodikra már kevésbé rossz, sokadikra pedig szenvedéllyé váló teát, ami valójában nem is tea, mert az alapanyagnak, az Ilex paraguariensisnek, a dél-amerikai magyalnak a megszárított leveléből és száracskáiból készült főzet. Ezt isszák a világ legmenőbb futballistái Messitől Griezmannig, Agüerótól Neymarig és Cristiano Ronaldóig, idehaza pedig Ugrai Roland, a jelenleg klub nélküli újdonsült apa.

Az a futballrajongó, aki előszeretettel szörfözik kedvencei Instagram- vagy Facebook-profilján, biztosan látta már Lionel Messit, Luis Suárezt, Antoine Griezmannt, Neymart, de még Cristiano Ronaldót is, amint egy látszólag fából készült – többnyire cifrára festett vagy faragott – gömbből fémcsövön keresztül valamilyen folyadékot szív.

Mármost a gömb nem fából van, hanem egy lopótök, spanyolul calabaza, a fémcső tulajdonképpen szívószál, azaz bombilla (Argentínában és Uruguayban a kiejtése: bombizsa), amit pedig átszellemült arccal szívogatnak belőle, az nem más, mint a mate vagy yerba mate.

Uruguay, Paraguay, Argentína, részben Bolívia, Brazília, Chile és – elképesztő módon – Szíria nemzeti itala. (Az arab országba az Argentínából visszatelepült szír bevándorlók hozták be.)

Nem tea, de antioxidáns, nem kávé, de frissít

Kevés dolgot vettek át a konkvisztádorok az amerikai kontinens őslakosaitól – inkább fordított irányú volt az áramlás –, de annak a kevésnek a kukorica, a krumpli és a paprika mellett egyike a maté. Amit a Kolumbusz előtti időkben a guaraní indiánok termesztettek a mai Paraguay, Uruguay, Észak-Argentína és Dél-Brazília területén, és főzték belőle a csodálatosan üdítő, fáradtságűző és gyógyhatású yerba matét. (Ez már a spanyol elnevezés, guaraní nyelven ka’a.) Amúgy a yerba a spanyol hierba szó dél-amerikai változata, zserbának ejtendő, és füvet jelent.

Körülbelül a tök feléig raknak bele yerbát, azaz füvet, ami először nagyon soknak tűnik (kb. 40-50 gramm), de ezt az adagot használják egész nap a matézók. Erre a yerbára 70-80 °C-os vizet öntenek, hogy a legjobb minőségű mateélményt kapják. A 90 °C-os vagy a forrásban lévő víz már nem tesz jót a növénynek.

A fent említett varázslatos hatása miatt az élsportolók közül is egyre többen fogyasztják a matét. Ma már megszokott jelenet, hogy például amikor a Barcelona labdarúgói leszállnak a csapatbuszról, Messi vagy Griezmann hóna alatt ott a termosz, kezében pedig a bombillás lopótök, benne a yerbával. Az, hogy Messi – és a többi argentin, brazil, uruguayi sztár Agüerótól Di Maríán át Neymarig – matézik, természetes, no de a francia Griezmann? Igen, Griezmann, aki a Real Sociedad csapatánál szokott rá az „istenek italára”, ahol Chori Castro és Ifrán személyében volt két uruguayi klubtársa, akik minden edzés és meccs előtt szopogatták a bombillájukat.

De ha már a franciáknál tartunk, Paul Pogba is szenvedélyes matéivó, sőt, Cristiano Ronaldo is kirakott már az Instájára olyan fotót, amelyen matét iszik. Továbbá – bármennyire is hihetetlen – az angol válogatottban is sokan élnek ezzel a megengedett doppingszerrel.

Össze is állítottunk egy világválogatottat a maté rabjaiból:

ALISSON – ERIC DIER, PRESNEL KIMPEMBE, MARCOS ROJO – ÁNGEL DI MARÍA, LIONEL MESSI, ANTOINE GRIEZMANN, PAUL POGBA – CRISTIANO RONALDO, LUIS SUÁREZ, NEYMAR. SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: MAURICIO POCHETTINO.

Egész jó kis világválogatott, nem?

De bizony! Még a cserepadra is olyan klasszisok kerülnének, mint a kapus Kevin Trapp vagy Alphonse Aréola, a hátvéd Thiago Silva, Javier Mascherano, Dejan Lovren, a középpályás Philippe Coutinho, Axel Witsel, a csatár Paulo Dybala, Dries Mertens, Sergio Agüero, Szon Hungmin.

De megannyi híresség is matéélvező, a futball világán kívül: José Mujica, aki 2010 és 2015 között volt Uruguay köztársasági elnöke, Chris Pratt, a Jurassic World sztárja és Ferenc pápa. Annak idején Orson Welles vagy éppen Che Guevara is lelkesen szippantotta a varázserejű főzetet.

Apropó, pénteken magam is megismerkedtem a matéval, nálam járt a szerkesztőségben egy Humayer Dávid nevű fiatalember, akinek van egy matéval foglalkozó honlapja, és akivel egy másfél órás beszélgetés közben megittunk egy egész termosz matét.

MEG KELL MONDANOM, AZ ELSŐ ADAG POCSÉK VOLT, A MÁSODIK MÁR IHATÓ, A HARMADIKNÁL MEG OLYAN KELLEMES ZSONGÁST TAPASZTALTAM, HOGY MÁR KÉRTEM IS A NEGYEDIKET.

Hát így ejti rabul az embert az istenek itala...