Mate Blog

Futás és a Yerba Mate

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2021.05.16 16:06

Vannak köztetek rendszeres futók?

A világ egyik leghíresebb futással foglalkozó magazinja, a Runner's World közölt egy hosszú cikket a futás és a matézás kapcsolatáról. Áprilisi a cikk, és én akkor felajánlottam a Runner's World Magyarországnak, hogy lefordítom a cikket, de mondták, hogy majd átveszik, ha érdekes. Nem volt elég érdéekes. Így most angolul posztoltam a cikket, illetve a röviden a cikk összefoglalása tőlem:
"Extra löketet tud adni a futásokhoz. A koffein, a teobromin és a teofilin együttes hatása segít a reggeli koncentrációban."
-"Akik nincsenek hozzászokva a koffeinhez, azoknak kevesebb is elég a hatás eléréséhez. Kevesebb sav található benne, mint a kávéban, ezért a többség jobbnak találja a Matet, ha gyomorra gyakorolt hatását nézzük."
-"A "Medicine and Sciente in Sports and Excersie" akadémiai folyóirat egy kísérletében azt vizsgálta, hogy profi bicikliseknek 5 napon keresztül adtak matet és 5 napon keresztül "placebo-t" (mindkettőt pirula formájában). A vizsgálatt alatt, egy órán keresztül kellett a megfigyelteknek biciklizni.
-"A matet fogyasztós napokban a kísérleti alanyok több zsírt égettek és a versenyidejük is javult."