Mate Blog

Mate Manus a VinCE magazin oldalán

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2021.03.20 13:21

JEEEE! Kint van a Mate Manus a VinCE Magazin oldalán! ????

A kérdések jók voltak, kicsit személyesebb lett az interjú, mint amelyek általában a Materól szólnak. :) Nagyön örülök és hálás vagyok Borbálanak ezért a megjelenésért, mivel a VinCE Magazin Magyarország egyik vezető boros magazinja, a Hamu és Gyémánt csoport egyik fő tagja.

Természetes teljesítménynövelő

A mate (más néven yerba mate) egy őshonos dél-amerikai fa levele, amely a világon csak Argentínában, Brazíliában és Paraguayban terem. Lionel Messi, Ferenc pápa, Stephen King vagy Gisele Bündchen is gyakran kortyolgatja a levélből készült „mágikus teát”, amit a 16. században a paraguayi őslakos guarani indiánok az „istenek italának” neveztek el.

Ez a ritka különlegesség nálunk is elérhető, és hogy egy kicsit a mélyére ássunk és kedvet csináljunk, a Mate Manus magyarországi formalmazóval, vagyis Humayer Dáviddal beszélgettünk el a teáról – amiről ezt is meg tudtuk, hogy talán jobb nem így nevezni.

Kezdjük mindjárt a legelején: mi is az a mate?

A mate a kizárólag Dél Amerikában növő Yerba Mate Fa (Ilex paraguariensis) apróra vágott leveléből készített teaszerű főzet. A legtöbben kifaragott lopótökből és az ebbe helyezett szűrővel rendelkező fémszívószállal, azaz bombilla segítségével fogyasztják, úgy mint a Gauchok vagyis a dél-amerikai cowboyok.

Milyen élettani hatásai vannak?

Nagyon sok van szerencsére. Növeli a fizikai és szellemi teljesítményt. Nyugodt figyelmet ad, segíti a koncentrációt. Erős stresszoldó hatása van. Igazi kedélyjavító és önbizalom növelő. Fogyókúra esetén pedig jól jön, mert felpörgeti az anyagcserét és csökkenti az éhségérzetet. Sokak viszont immunrendszer-erősítő és antioxidáns tartalma miatt fogyasztják, mivel tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal (A,B,C ,E vitaminok, kalcium, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán).

Emlékszel még az első mate élményedre?               

Két első is van. Az egyik, amikor még fogalmam sem volt mi az a mate és apukám hozott egy kis zacskóval, amit belerakott egy kancsóba, leforrázta és hagytuk áztatni. Ez mai szakmai szemmel hatalmas hiba volt, ugyanis a matenak nem tesz jót a forrásban lévő víz, sem a hosszú áztatás. Rosszul is voltam tőle, mivel megittunk vagy két kancsóval. A másik, amikor először ittam hagyományosan mate tökből és bombillával. Ez iszonyatosan keserű volt, és elgondolkodtam, hogy fogok-e még ebből inni még egyet valaha.

Ha ennyire rosszak voltak az első élmények, akkor honnan jött a gondolat, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

Elkezdtem a meccseim előtt inni és erősen éreztem a hatását: jobban ment a játék több szempontból is. Először csak a passzok voltak pontosabbak, aztán tovább bírtam erőnléttel, megnőtt az önbizalmam, szóval egyre jobban ment. Hatással volt rám Messi, az FC Barcelona élő legendája, mivel állandóan ott van a mate tök a kezében, illetve a másik mate rajongó Ferenc pápa akinek pedig a szellemisége példamutató.

Hogyan lehet beszerezni az országban?

Tőlem a Mate Manustól ????! Viccen kívül, amit a felszerelésen és a Yerba Maten, vagyis a növényen kívül adok, az a mate készítésének elmagyarázása és a sok-sok fogyasztással kapcsolatos kérdésre adott válasz. Illetve többféle Yerba Matet szerzek be, hogy a különféle ízléseknek tudjak ajánlani. Igyekszem mintákat adni és matezásokat szervezni, hogy minél több yerbat tudjanak a magyar gauchók megkóstolni.

Mik a távlati terveid, céljaid a teával? 

Nem tea! Igazából egy növény, de néha én teának hívom, hogy könnyebb legyen megérteni a lényeget. Szeretném, hogy a Mate Manus vállalkozás a Yerbák és a folyamatosan növő matezó közösség segítségével látványosan elterjessze Magyarországon a matezás kultúráját. A mate segít kicsit lenyugodni, de felpörögni is, illetve összehozza az embereket – bár ez mostanában egy kicsit nehezebb. A kulturális cél mellett van egy olyan eszmei álmom is, hogy ha Lionel Messi kb. 70-75 éves lesz, akkor egyszer le tudjunk együtt ülni matézni.