Mate Blog

Mate a Filmekben, Sorozatokban és Sztárok Kezében

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2022.01.15 11:13

MATE A FILMEKBEN, SOROZATOKBAN ÉS SZTÁROK KEZÉBEN

A cikk a Hetedik Sor Közepe oldalon jelent meg: https://hetediksor.hu/2021/12/14/mate-a-filmekben-sorozatokban-es-sztarok-kezeben/ 

A világ legcsodálatosabb és legkülönlegesebb italának legfontosabb szerepei

(A cikk írója egy őszinte, magyar elfogult Mate fogyasztó és kereskedő. Ha valamit nem hiszel el neki, akkor írd be a Google-be!)

Közlekedhetsz környezettudatos elviteles kávéval, kókuszos Red Bullal vagy vaníliás Coca Colával, de sosem leszel olyan menő, mintha egy lopótökből kifaragott ivóalkalmatosságból, vagy ahogyan mi függők hívjuk: “Matéból” egy szűrős fémszívószál (Bombilla) segítségével szürcsölöd a nagyon meleg, de nem forró vízzel felöntött Yerba Maté növényt. Egyből fontos leszögeznem a Yerba Mate több mint egy tea! Pontosabban nem is tea.mate viggo mortensenArgentínában, Uruguayban, Paraguayban de még Brazíliai déli részén is, ez az ital egy valóságos csodaital, egy folyékony élő legenda, aminek nincs alternatívája. Kint az emberek nem kávézni vagy fröccsözni  jönnek össze, hanem Matézni. Ha fizikai vagy szellemi munkát végzel, esetleg még az oktatási rendszerben tanyázol, esetleg az országot irányítod, netalántán milliomos profi labdarúgó vagy (de talán akkor a leginkább), akkor fogod magad és iszod a Matét.gael garciaMit tud ez a növény röviden? Boldogságnövelő, fókuszálást segítő, zsírégető, nyugtató, teljesítménynövelő. Vitaminok, ásványi anyagok és egy megmagyarázhatatlan hatás: akik együtt matéznak azoknak a kapcsolatuk minősége szinteket emelkedik!ferenc papaAmiért most itt vagyok, az az a tény, hogy egy cikk sem született a világon, ahol összegyűjtötték volna azokat filmeket, ahol a Maté megjelent volna a képernyőn! Mi magyarok vagyunk az elsők akik ezt publikáljuk! Ennyi. Bárki aki tudna még mondani, azt nagyon kérjük írjon, kommenteljen! Ezer hála!

1.) A misszió (The Mission, 1986)

A Maté szempontjából a legfontosabb film a listán, mivel a dél-amerikai italt a moziban szereplő Guarani indiánok fedezték fel, de világhírűvé a jezsuiták tették, akiket az 1986-os filmben Robert De Niro és Jeremy Irons alakítanak. Roland Joffé filmje elnyerte a Cannes-ban az Arany Pálmát és Oscar-díjat a legjobb operatőr kategóriájában és Ennio Morricone zenéje is klasszikussá nemesedett.

 

 

2.) Captain Fantastic (2016)

A fricska ebben a filmben az, hogy Viggo Mortensen a civil életben is hatalmas Maté fanatikus. Lényegében elintézte, hogy a Captain Fantastic forgatása alatt, ne csak a szünetekben szürcsölhesse kedvenc teljesítményfokozóját.

 

 

3.) Che Guevara: A motoros naplója (Diarios de motocicleta, 2004)

Che fanatizmusa a szegénység elleni harc mellett a Matéra is kiterjedt. Ezt láthatjuk a róla szóló megtörtént eseményeken alapuló filmben is. Gael García Bernal annyira jól játszotta Che Guevarat és annyira hitelesen itta a Matét, hogy 2014-ben egy nagysikerű Amazon sorozatban további 4 évig újra főszerepben matézhatott.

 

 

4.) Eszeveszett mesék (Relatos salvajes / Wild Tales, 2014)

Ha már Messi és Ferenc pápa is matézik, akkor egy argentin(-spanyol) fekete humorral vastagon nyakon öntött vígjátéknak is lennie kell a listán. Az epizódokra bontott székhez szögelő mozi egyik fejezetében egy jó matét iszik egy jó csaj.

 

 

5.) Az – Második fejezet (It Chapter Two, 2019)

Stephen King esetében az is ijesztő, ha matézik, márpedig így tett, mikor cameózott az Az – Második fejezetében.

 

 

6.) El Pepe: A felsőbbrendű élet (El Pepe, Una Vida Suprema)

A világ talán legkedveltebb ex-elnöke az uruguayi Pepe Mujíca eszméletlen izgalmas és hősies életet tud a háta mögött, mégis egy egészen unalmas dokumentum filmet sikerült Kusturicának összehozni, ami alatt a főszereplő és a rendező végig matézik.

 

 

7.) Boca Juniors: Carlos Tevez élete (Apache: The Life of Carlos Tevez, 2019)

Maradonáról szóló filmeket most nem raktam a listára, de a Tévez gyerekkoráról szóló egészen zseniális sorozatnak muszáj itt lennie. Nevelőszüleivel végig matézzák a szezont és az is kiderül, hogy az emblematikus nyakán lévő égi sérüléseit egy gyerekkori maténak készült forró víznek köszönheti.

 

 

8.) Aranyélet (2015-2018)gall feriGáll Feri pálfordulása a 3. évadban egy buddhista matézóvá teszi (A képen látható jelenet a 3. évad 21. percétől játszódik). Idéznék a filmből Biankától, Gáll Feri lányától: “Ezt szopjad te köcsög ne a Mate tököt.”

 

 

9.) Mozart a dzsungelben (Mozart in the Jungle 2014-2018)

Szórakoztató sorozat, ahol a korábban Che Guevarát eljátszót Gael García Bernal a sorozat őrült karmestere, Rodrigo viszi a prímet. Az ő játéka (és mate folyamatos fogyasztása) miatt már érdemes megnézni pár részt.

 

 

10.) Városfejlesztési Osztály (Parks and Recreation, 2009-2015)

A híres amerikai “áldokumentumfilm-szitcom-szatírában” Sam Elliot vendégszereplése egy Matés snittet is magával hozott.

 

 

 11.) Feketelista (Blacklist, 2013 -)

A híres bűnügyi Netflix sorozat 9. évadának 4. részében az alábbi párbeszéd hangzik el a hitman főszereplő (Reddington), az őt ápoló dél-amerikai gyógyító és egy vendég hölgy között:

Vendég hölgy: Ez nagyon finom mi ez?

Dél-amerikai gyógyító nő (Mierce): Matétea a yerba maté növényből. A kertben termesztjük.

Reddington: Mierce nagyszerűen kertészkedik és rengeteget tud arról, mi jó az embernek.

Mate Tea Feketelista Blacklist Mate Manus

+1 Batman

Alfred hoz Batmannek egy bögre Matét. Nem hagyományosan issza, hanem az úgynevezett filteres verziót. Ez általában argentínában a nagymamák körében népszerű és az unokákat szokták ezzel a módszerrel ránevelni a Matéra. Sokszor tejet is öntenek hozzá, ezt úgy hívják: Mate de Leche (Mate Tejjel). Egy biztos: Batman szuperképességek híján a Matéhoz kell nyúljon! (Detective Comics #786 – a story called “Made of Wood” Pt3.)
mate
és akkor pár színész, akik matéznak:

Úrsula Corberó (A Nagy Pénzrablás – TOKIO)tokio ursula corbero
Rodrigo de la Serna (A Nagy Pénzrablás – Palermo)
palermo
Kevin Bacon
kevin bacon

Natalia Oreiro
natalie oreiro
Zoë Saldana
zoe
Norman Reedus
norman reedus
+1 Orson Welles
orson welles
Hallgatni, követni, inni!

A cikket írta Humayer Dávid azaz a Mate Manus.

Podcast (Spotify): open.spotify.com/show/4Xmy5r1EWbN0Xw4vPMY4OC
Facebook: facebook.com/MateManus.Humi/
Webshop: www.matemanus.hu
Instagram: instagram.com/mate_manus
TikTok: vm.tiktok.com/3hJoXL/