Mate Blog

José Hernández - Martin Fierro

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2021.02.21 22:47

Elolvastam a Martín Fierrot! Becenevén: "El Gaucho"

Irodalmi karakter. Azt szoktam mondani, hogy ő az argentinok Toldi Miklósa. Az argentin irodalom egyik legjelentősebb alkotását a "El Gaucho Martín Fierro"-t 1872-ben írta. José Hernández.

Miről szól ez a mű?

Igazából ez a Gauchók vagyis a dél-amerikai cowboyok hányattatását mutatja be Martín Fierro sorsán keresztül. Martín Fierro nem beszél sokat. Szereti a természetet, a matéját, a lovát, a családját, de azért szeret csatangolni. Kicsit introvertált. Fölöslegesen nem keresi a bajt, de ha belekötnek akkor megvédi magát, akár a másik élete árán is. Kicsit olyan, mint Bud Spencer csak itt folyik a vér rendesen. A Gauchok nem a hagyományos intézményi keretek között gondolkoznak. Martín Fierro is éli a hatalmas szabadsággal teli életét. Csupán az alapvető szükségletek (dohány és a Zserba) megszerzése a cél. Ha megszerezte, akkor ő már boldog, viszont a békés, nyugodt Matézáshoz is hosszú az út...
1944-es magyar fordításban elolvastam a két részes epikus költeményt. Zseniális a stílusa. A maté természetesen végigkíséri a művet. Egy részletet láthattok is a képen, amiben megjelenik.
Spanyolul így szól a befotózott részlet:
"Cuando mozo fue casao
aunque yo lo desconfío.
Y decía un amigo mío
que de arrebatao y malo,
mató a su muger de un palo
porque le dio un mate frío."