Mate Blog

José Gabriel del Rosario Brochero - A Gaucho Pap

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2022.01.15 11:17

José Gabriel del Rosario Brochero

Tegnap megkereszteltek (azon a napon, amikor Jézus Krisztus született, ami egyébként egybeesik életem első hagyományos matézásával is). Szóval ilyenkor lehet választani magamnak egy védőszentet, aki a mondjuk úgy, hogy egész életemben egy lelki cimborám lesz.
Én José Gabriel del Rosario Brocherot (1840-1914), egy argentín katolikus papot választottam, akinek "Gaucho Pap" a beceneve.
Brochero atyáról azt kell tudni, hogy a kolera járvány idején a betegekkel, köztük rengeteg leprással is matézott (közös tökből, bombillával, úgy ahogy kell :)). Az egész cordobai egyházmegyét öszvérháton járta és 72 éves korában egy beteg emberrel való közös matézásnak köszönhetően megbetegedett, megsüketült és megvakult. Élete utolsó két évét így élte le egy sötét szobában. 2016-ban avatta szentté Ferenc Pápa. Ha az információm helyes, akkor ő az egyetlen argentin szent.
Kötelességemnek érzem, hogy halljatok még róla, ha valaki akkor neki kell lennie a matézók védőszentjének.
Update: (2022.03.16.)

Ma van védőszentem, az egyetlen matézó szentnek a születésnapja, a "Gaucho Papnak" azaz Brochero Atyának azaz José Gabriel Brochero de Rosarionak.
Jelenleg egy életrajzi könyvét olvasom Ferenc Pápának, amiben az alábbi rész áll:
".. Argentínában a 19. században a misszionáriusok tettek a legtöbbet a katolikusokért. Ott van a "Gaucho Papnak" is becézett José Gabriel Brochero Atya (1840-1914), akit Ferenc Pápa el is indított a szenté avatás útján. Brochero atya öszvér háton, ponchot viselve, MATE TEÁT fogyasztva egy LOPÓTÖKBŐL, manillaszivart szívva, járta a vidéket és építtetett templomokat, kápolnákat, és iskolákat valamint utakat a legszegényebb cordobaiak felzárkóztatásáért és lelkük megmentéséért.."
Szerintem ő minden matézónak a védőszentje is! :)))