Mate Blog

5 tipikus hiba, aminek áthidalásával kevésbé keserűre tudod elkészíteni a Matéd!

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2021.01.27 17:44
Mindenképpen olvasd el, ha ez volt az első elfojtott vagy közhírré tett gondolatod: "Mi ez a keserű *****?! Vigyétek a szemem elől a Tökömet!!!"

5 tipikus hiba, aminek áthidalásával kevésbé keserűre tudod elkészíteni a Matéd!

1. Forró a víz

70-75°C fok az optimális (max. 80°C), ha ennél melegebbel öntöd le a növényt, akkor nem csak a Maté jó tulajdonságait csökkenti, de az íze is keserűbb lesz.

2. Hosszú az áztatási idő

Felöntés után a Matét egyből isszuk. Nem hagyjuk áztatni. 1 percre sem szoktuk. Általában azonnal megisszuk. Ha szeretnéd, hogy intenzívebb legyen az íze és a hatása, akkor hagyhatod áztatni 1-2 percre de inkább öntsd fel többször.

3. Sok vizet raksz a Tökbe

Ne tölts több vizet, mint amilyen magas a “Yerba-hegyed” Semmiképpen ne töltsd tele vízzel a Tököt, ha nem akarsz nagyon erős Matét. A túl sok víz miatt gyorsan leomlik a hegy és az összes növény hirtelen átázik.

4. Lassan iszod

Ha lassan iszod a Matét, akkor hosszan ázik a Yerbád (növény) és ezáltal a víznek az a része, amit nem vagy lassan iszol meg, az extrém keserűvé válhat a Tök alján.

5. Túl kevés vagy túl sok a Yerba a tökben

Ha túl kevés a Yerba , akkor a víz felöntésekor az összes átázik, az első felöntéskor és ezáltal nem tudsz “hegyet” építeni és a nem tudod folyamatosan feláztatni a növényt. Ha túl sok a növény, akkor is lehet keserűbb a Maté, ha nem tudsz szép hegyet építeni (a hegyépítés nem mindig sikerült, rutin kérdése).

+1 Nem édesíted a Maté

Lehet, hogy édesszájú vagy. Én kezdetben édesítettem a Matém (cukor, méz, agavé szirup, stb.). Az argentinok 30%-a édesíti a Matéját. Ha nem szeretnéd édesíteni, akkor próbálkozz ízesített Yerbákkal. Az ízesített Yerbákat nagyon sokan preferálják a natúr Yerbákkal szemben.
Remélem segítettem! ????