Mate Blog

3+1 kezdő Mate készítési hiba

Humayer Dávid
Humayer Dávid
2021.10.23 15:05

3+1 kezdő Mate készítési hiba

Mivel az első nagy őszi rendelés hullám után most sokan lesznek itt újak, ezért leírom a 3+1 tipikus hibát, amit kezdők szoktak elkövetni a Mate elkészítésekor:
1. Ne áztasd a Yerba Matet!
Amikor ráöntöd a vizet a növényre, akkor egyből idd le. Ha ázik erősebb lesz (Ízben és hatásban is), ez általában nem kívánatos, mert nem tudsz annyit inni belőle a durva hatása és az elviselhetetlen (?) keserűsége miatt.
2. Ne legyen 80 C foknál melegebb a víz!
80 fok = Olyan meleg, hogy miután ráöntöd a Yerbára a vizet, éppenhogy el tudod kezdeni iszonyatosan lassan inni. Ha túl meleg a víz kénytelen vagy várni és akkor visszajutunk az 1. ponthoz.
3. Ne öntsd csurig a tököt vízzel!
Ilyenkor átázik az összes Yerba és túl intenzív, erős, keserű lesz. Ha párszor így eláztatod a növényt, akkor pár felöntés után el tud menni a hatása. Érdemes amennyire lehet egy hegyet építeni úgy, hogy a tök egyik oldalára kotrod a növényt és ennek a hegynek a közepéig töltöd a vizet, így egy ideig a Yerba egy része száraz marad (amíg le nem dől a hegy, vagy rá nem öntöd a vizet).
+1 Ne kevergesd a bombillával a Yerbát!
Légyszíves ilyet soha ne csinálj, ez nem Aperol Spritz.